Vloerverwarming

De Rc-waarde van een houten vloer geeft het warmte-isolerend vermogen of de warmteweerstand van een houten vloer weer. De Rc-waarde is de totale weerstand (R = Resistance) van de gehele vloerconstructie (c = construction). Een dikke vloer met een hoge Rc-waarde zal meer weerstand geven dan een dunne vloer met een lage Rc-waarde. Een hoge Rc-waarde betekent dat de houten vloer goed isoleert, waardoor de stookkosten hoger zijn, omdat de warmte van de vloerverwarming meer moeite heeft om aan de oppervlakte te komen. Ook het warmte-effect en de opwarmtijd zullen bij een dikke houten vloer minder rendement opleveren. De ontwikkelingen op technisch gebied zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast. Vloerverwarming kan worden ingezet als bij- en hoofdverwarming. De houten vloeren die wij al jaren toepassen op vloerverwarming hebben een weerstand (Rc) van 0,088. tot 0,12 ( Rc) per m²

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Als je vloerverwarming inzet als hoofverwarming adviseren wij tapis parket of gelaagd meerlagig parket. De dikte, het warmte-isolerend vermogen (Rc-waarde) van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) beïnvloeden het rendement en effect van de vloerverwarming.Voor het realiseren van het hoogste rendement adviseren wij een direct verlijmde methode.  De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn de lagere stookkosten en de stralingswarmte. Het lichaam wordt direct verwarmd door de vloerverwarming in plaats van via de omgeving door radiatoren. Hoofdverwarming wordt ook vaak gekozen om esthetische redenen, omdat ‘lelijke’ radiatoren en leidingen verwijderd kunnen worden, wat een ruimte een mooiere ‘look and feel’ geeft. Ook wordt de waarde van goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming als hoofdverwarming vaak opgewaardeerd. Tenslotte is vloerverwarming een kindvriendelijke oplossing, omdat kinderen zich niet kunnen bezeren of hun vingers kunnen branden aan dit warmtesysteem.

Variokomphoofdvloerverwarming.jpg

 

Visgraatophoofdvloerverwarming1.jpg

Vloerverwarming als bijverwarming

Een andere mogelijkheid is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, in combinatie met convectoren of radiatoren. Een voordeel is dat de totale oppervlakte van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd door de vloerverwarming plus radiatoren, wat bij het gebruik van radiatoren of convectoren alleen vaak niet lukt. Hierdoor zijn de fluctuaties in temperatuur veel minder, waardoor een houten vloer minder zwelt of krimpt. Hoe geleidelijker de veranderingen in temperatuur en houtvochtpercentage, des te beter dit is voor de houten vloer. Vloerverwarming als hoofdverwarming heeft als eigenschap dat het  wat langer kan duren voordat de hele woonruimte is opgewarmd. Dit is bij de combinatie bijverwarming en radiatoren niet het geval.

Een parketvloer in combinatie met vloerverwarming is heel goed mogelijk, maar vereist precisie en kennis. Hierom hanteert Soares Parket een protocol. Er is een protocol vóór het plaatsen en een protocol ná het plaatsen van een parketvloer. Dit protocol bevat spelregels voor uw stookgedrag en voor de luchtvochtigheidsgraad in uw woning of appartement.

Als het protocol gevolgd wordt, garanderen wij een stabiel product en geven wij garantie op de délaminatie, buitensporige vervorming en scheurvorming. Om te controleren op de naleving van het protocol, plaatsen wij op diversen plaatsen, warmtesensoren op de dekvloer.

Bekijk onze projecten