...

Houtselectie

In een tijd waarin we voorzichtig moeten omgaan met wat de natuur ons biedt, zijn strikte richtlijnen noodzakelijk. Ons hout is gecertificeerd, een onderlinge afspraak waarmee wij ons verbinden aan eerlijk hout. Dat wil zeggen dat het hout dat we gebruiken uit een bos komt dat aan een aantal criteria voldoet en daarmee officieel gecertificeerd is.Goed hout is een eerste vereiste voor een perfecte parketvloer. Het is een natuurproduct met "meegegroeide" kwaliteiten. Het herkennen en inkopen van het beste hout voor de parketproductie is een specialisme. Soares Parket werkt samen met een beperkt aantal partners, die op de lokale markten het hout selecteren dat voldoet aan onze hoge kwaliteitseisen. Het herkennen en inkopen van het beste hout voor de parketproductie is een bijzonder specialisme. De vloeren worden “custom made” gemaakt en onze voorraden liggen in onze eigengeacclimatiseerde en geconditioneerde opslag.

Van stam tot parket
Het begint allemaal met de (boom) stam, de hofleverancier van hout en van uw parketvloer.
Voordat de ( boom) stam is verwerkt tot parket heeft het al een langdurig traject afgelegd.

  • Uw toekomstige vloer wordt bij onze zagerij aangeleverd in stammen. Deze stammen worden verzaagd tot platen en worden circa zes maanden winddroog opgeslagen om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Daarna worden de platen verzaagd tot ruwe planken en circa 2 maanden in een voordroger geplaatst en vervolgens 2 maanden in een droogkamer waar het gecontroleerd wordt terug gedroogd tot een vochtpercentage van ca 8%. Voor kleinere hoeveelheden en spoedprojecten is er een speciale, volledig computergestuurde vacuüm droogkast.
  • Na circa 10 maanden wordt het hout afgeleverd bij onze geacclimatiseerde en geconditioneerde loodsen en wordt circa 1maand opgeslagen waarna de eerste bewerking volgt: het schaven van de ruwe planken. Dit gebeurt met de vierzijdige schaafbank. Dit deel van het proces koste voorheen veel tijd, omdat het handmatig werd gedaan. Dankzij de moderne schaafbank is de doorlooptijd van uw parketvloer aanmerkelijk verkort.
  • De geschaafde planken worden vervolgens met een zogenaamde lattenzaag tot parketstroken gezaagd van 6 of 9mm dikte. In deze dikte wordt de vloer bij u thuis afgeleverd.
  • Tijdens het droogproces ontstaan er in het hout droogscheuren, deze worden door middel van een afkortzaag op willekeurige lengte verwijderd.
  • De parketstroken gaan nogmaals op de stapel in de droogkamers. Hierdoor blijft het vochtpercentage van het hout constant. Dit is belangrijk omdat het materiaal bij wisselende vochtpercentages gaat uitzetten en krimpen en het materiaal niet maatvast meer is.

Vakwerk en ambacht
Soares parket is een onderscheidend parketbedrijf en heeft jarenlange ervaring in advies, plaatsing en restauratie van alle denkbare houtenvloeren, waarin vakmanschap centraal staat. Met Soares parket haalt u een stuk origineel ambachtelijk vakwerk in huis waar u jaren lang plezier van heeft. Om de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen worden de vloeren uitsluitend in eigen beheer en door erkende gecertificeerde parketleggers met jarenlange ervaring gelegd. Middels opleidingen en trainingen worden zij op de hoogte gehouden van de nieuwste technische ontwikkelingen in de markt. Onze service en garantie die wij verlenen is iets waar we erg trots op zijn.

Bekijk onze Projecten